de dichters

Nils Chr. Moe-Repstad (Noorwegen)
Eva Cox (Belgie)
Luke Kennard (Engeland)
Idwer de la Parra (Nederland)
Nachoem Wijnberg (Nederland)

 

Nils Chr. Moe-Repstad (1972) was van plan om bergbeklimmer te worden, maar het liep heel anders. Op zijn negentiende raakte hij verlamd bij een duikongeluk. Daarna richtte hij zich op de poëzie. Hij debuteerde in 1996 met de bundel Nå (‘Nu’) die goed werd ontvangen. Sindsdien verschenen er nog negen dichtbundels. 19 forgiftninger verschijnt tijdens deze avond als 19 vergiftigingen – de eerste Nederlandse uitgave van zijn werk bij Azul Press.

Dichter, prozaïst en vertaler Eva Cox groeide op in Belgisch Limburg en verhuisde in 1990 naar Gent. Zij woonde zelfstandig op zestien, ontvluchtte de middelbare school, stichtte een eenoudergezin, werkte als enquêtrice en tekenmodel, verkocht brood, opende een theehuis. Cox begon in 1999 te schrijven. Ze publiceerde Pritt.Stift.Lippe en Een twee drie ten dans. Een kleine stoet poëzie, (ultra)kort proza, vertalingen, pastiches, een duet voor één stem.

Luke Kennard(1981) doceert Creative Writing aan de Universiteit van  Birmingham. Zijn debuut The Solex Brothers kwam uit  in 2005. Zijn tweede collectie The Harbour Beyond The Movie stond op de shortlist voor de Forward Prize voor ‘Best Collection’ – als jongste dichter ooit. In 2014 werd hij uitgeroepen tot Poetry Book Society’s ‘Next Generation Poet’. Zijn debuutroman The Transition is onlangs verschenen.

Idwer de la Parra (1977) publiceerde in Revisor en won in 2015 de Vondel CS-poëzieprijs met zijn gedicht ‘Kom terug’. Hij studeerde aan de kunst-
academie en aan de toneelschool en is werkzaam als kruidenteler en tuinman. Grond, zijn debuut, verscheen kort geleden bij De Bezige Bij.

Nachoem Wijnberg (1961) is  hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij debuteerde als dichter in 1989 met de bundel De simulatie van de schepping in poëziereeks De Windroos. Andere dichtbundels en romans volgden. In 2004 kreeg hij de Jan Campert-prijs voor Eerst dit dan dat, in 2008 de Ida Gerhardt Poëzieprijs voor Liedjes. Voor Het leven van ontving hij in 2009 de VSB Poëzieprijs.